Skip to main content

Guide til indretning af spisestue

Spisestuen er et centralt rum i boligen, hvor vi bruger rigtig meget tid på at samles om gode måltider med familie og venner. Derfor er indretning af spisestuen en vigtig del af den samlede boligindretning.

Når du indretter din spisestue, er det derfor vigtigt at have øje for at få skabt et rum, der både er funktionelt, stilrent og som afspejler din personlige indretningsstil.

Hvad enten du er til en skandinavisk og minimalistisk stil eller et mere industrielt og råt udtryk til din spisestue, så er det æstetiske udtryk vigtigt for det samlede look. Netop fordi spisestuen er et samlingspunkt i hjemmet, spiller indretningen af den en vigtig rolle for det samlede udtryk i hjemmet.

Læs med her og bliv inspireret til, hvordan du kan indrette din spisestue, så den er både funktionel og stilren.

Indretning af lille stue og spisestue

At skulle indrette en lille stue og spisestue kan i første omgang lyde som en udfordring. Men det behøver det ikke at være, så længe du sørger for at tænke i funktionelle løsninger, der samtidig maksimerer pladsen i rummet. Uanset om du bor i en lejlighed eller et kompakt hus, er det nemlig muligt at skabe et rum, der føles åbent, inviterende og godt indrettet.

Når der er begrænset plads i din spisestue eller opholdsstue, kan det være en god ide at vælge møbler og andre genstande, der sparer plads. En god ide er at vælge multifunktionelle møbler, der kan tjene flere forskellige formål. Det kan f.eks. være møbler, der har indbyggede opbevaringsløsninger, der gør, at du let kan opbevare f.eks. tæpper, puder og andre ting. For at frigøre gulvplads i spisestuen kan du også med fordel overveje at hænge vægmonterede hylder eller reoler op til dine billedrammer og andre pyntegenstande.

Når du skal indrette en lille stue eller spisestue, er det desuden en god ide at bruge møbler, der kan fungere som afskærmning mellem de to rum. Gardiner i transparente materialer kan også være glimrende til at skabe en smuk opdeling mellem rummene. Gardiner er desuden med til at tilføre noget varme til rummet, på samme måde som andre tekstiler gør det. På den måde kan du skabe en naturlig og hyggelig opdeling af stuen og spisestuen, uden det optager for meget plads.

Runde borde giver mere plads

En vigtig del af spisestuen er valget af spisebord. Når du skal vælge det helt rigtige spisebord til en lille spisestue, er det vigtigt at tænke på, hvilke typer af borde, der optager mindst plads i rummet. Et rundt spisebord er et godt valg til en lille spisestue, da det er pladsbesparende i forhold til et aflangt bord. Typisk kan der sidde flere end man tror om et rundt spisebord, og de fås i mange forskellige farver og materialer, der passer til enhver indretningsstil. 

Brug spejle til at skabe dybde

Spejle kan ligeledes være en rigtig god måde at få skabt noget dybde i rummet og på den måde få en lille stue eller spisestue til at virke mere rummelig. Brug spejle smart og tænk over, hvor du placerer dem i rummet for maksimal effekt. Du kan f.eks. overveje at placere et stort spejl på væggen for at reflektere lyset og skabe en illusion af et mere åbent og luftigt rum. De kan også bruges til at skabe mere dybde – f.eks. ved at placere dem over for vinduer.

Spejle findes i et hav af former og farver, så der er mange muligheder for at skabe præcis det udtryk, der passer ind i din indretning.

En anden måde, du kan skabe personlighed og stemning i en lille stue eller spisestue, er ved at bruge farver på væggene. Ved at vælge lyse og neutrale farver som beige eller lyse pastelfarver, der reflekterer lyset, kan du nemt skabe en illusion af mere plads.

Husk på ikke at overmøblere et rum, der i forvejen er småt. Det er vigtigt, når man indretter en lille stue eller spisestue, at møblerne passer til rummets proportioner. Vælg derfor møbler i mindre skala, der passer til rummets indretning og størrelse.

Indretning af stue og spisestue i ét

Når du skal indrette stue og spisestue i ét, er der flere ting du kan gøre, for at få de to rum til at hænge sammen og skabe en vellykket indretning. Noget af det vigtigste, du skal overveje, inden du går i gang med indretningen af din stue og spisestue i ét, er hvordan formen på rummet er.

Har du et aflangt, smalt rum eller er det kvadratisk? Måske du har en vinkelstue, der kræver en særlig indretning. Er stuen og spisestuen stor eller er der få kvadratmeter? Rummets størrelse og udformning spiller en afgørende rolle for, hvilke møbler der passer ind i din stue og spisestue.

Er rummet stort kan du med fordel overveje større møbler, så de passer med rummets proportioner. Har du et mindre rum, eller måske en spisestue eller stue, der er meget smal, skal du derimod være mere forsigtig med at vælge for store, tunge møbler. Det kan hurtigt få rummet til at virke mindre.

Opdel stuen og spisestuen med møbler

Brug af møbler er en rigtig god måde at opdele stuen og spisestuen på. Her kan du f.eks. vælge at placere sofaen med ryggen mod spiseområdet for at skabe en naturlig opdeling mellem spisestuen og stuen.

Når du vælger sofa til opholdsstuen, så er en modulsofa en praktisk og flot løsning, der passer perfekt ind i et rum, hvor stuen og spisestuen går ud i ét. Den er super funktionel, og kan tilpasses på et utal af måder – på den måde kan du helt selv bestemme, hvordan du vil arrangere dit sofaområde ud fra dine behov. Derudover har du mulighed for at vælge, om din modulsofa skal være med eller uden chaiselong, om den skal have ekstra puder, og hvordan hjørnerne på sofaen skal se ud. Netop fordi du med en modulsofa har mulighed for at tilføje eller fjerne moduler, som det passer, er det en fleksibel løsning, der passer godt til enhver stue eller spisestue. Det er særligt praktisk, hvis du har et lille stueområde, hvor du gerne vil udnytte pladsen optimalt.

En skænk er en oplagt mulighed for at lave en afskærmning mellem spiseområdet og opholdsstuen, og så er den tilmed med til at give rummet karakter. Du kan også vælge at bruge store planter eller en flot reol, der adskiller spiseområdet fra selve opholdsstuen.

Vælg en farvepalet, der går igen

Når det kommer til indretningen af stue og spisestue i ét, er det desuden vigtigt at finde en fælles farvepalet, der binder rummene sammen. Det skaber en hyggelig og harmonisk følelse, der gør rummet mere sammenhængende og giver et flot farvespil. Du kan enten vælge at bruge beroligende, neutrale farver, der skaber en harmonisk stemning eller livlige toner for at tilføre energi til rummet. Det vigtigste er, at du vælger nogle farver, der komplimenterer hinanden.

Uanset hvordan du vælger at indrette din spisestue – om spisestuen er stor eller lille eller om stue og spisestue hænger sammen – så er der utallige muligheder for at skabe en spisestue, der afspejler din personlige stil. Så længe du tager hensyn til rummets størrelse og vælger passende møbler og andre genstande, der passer ind i dit hjem. Gør du det, kan du nemt skabe et rum, der er både stilfuldt og funktionelt. ​

Få hjælp til indretning af spisestue hos Vosper

Har du brug for hjælp til indretningen af din spisestue? Med en indretningskonsulent fra Vosper kan du få hjælp til at style din spisestue. Sammen kan vi finde de bedste indretningsløsninger, som passer til dine personlige behov. Når du får en af vores indretningskonsulenter ud, vil vi altid sørge for, at indretningen bliver både funktionel, personlig og stilren.

Du kan se eksempler på vores styling af spisestuer her.

Vi står også klar til at hjælpe dig med indretning af andre rum i din bolig som eksempelvis soveværelset, stuen, badeværelset eller noget helt fjerde.

Ønsker du at høre mere om de mange muligheder, vi kan tilbyde såsom boligstyling, erhvervsindretning, boligfotografering eller indretningshjælp, så kontakt os allerede i dag på tlf: 53 50 28 90.